Onze strategie voor duurzaam ondernemen

03 April 2024 Duurzaamheid

Steeds meer Belgische ondernemers zijn zich bewust van hun maatschappelijke en ecologische verantwoordelijkheid. Een recente enquête van Acerta toont aan dat 81% achter het idee van duurzaamheid in hun bedrijf staan. Bijna 60% geeft aan dat duurzaamheid verweven is in hun bedrijfscultuur. 

Hoe pakken we dat aan bij Mantis Consulting? In deze blogpost geven we je graag een inkijk in de maatregelen die we zelf nemen om op een verantwoorde manier te ondernemen. Wie weet kunnen deze kleine en grote initiatieven ook jouw bedrijf inspireren om te vergroenen!

1. Flexibel mobiliteitsbudget

Via een flexibel mobiliteitsbudget, in samenwerking met kennispartner VGD, kunnen onze medewerkers hun bedrijfswagen inruilen voor een budget dat ze onder meer kunnen gebruiken voor een ecologischere wagen, openbaar vervoer of de betaling van de huur of een lening. Door flexibele opties aan te bieden, spelen we in op de persoonlijke voorkeuren van elk teamlid, terwijl we samen werken aan onze milieudoelstellingen. 

Bovendien moedigt dit beleid het gebruik van duurzame vervoermiddelen aan, zoals (deel)fietsen en carpoolen, waardoor we ook bijdragen aan een gezondere levensstijl van onze werknemers en de leefbaarheid van onze stad verbeteren. 

2. Zo weinig mogelijk airmiles

Hoe minder vliegkilometers op onze teller, hoe beter voor de planeet. Voor buitenlandse missies onder de 8 uur reistijd kiezen we daarom, indien praktisch haalbaar, steevast voor de trein. Deze interne beslissing steunt op het feit dat vliegen gemiddeld 5 keer meer milieu-impact heeft dan treinreizen.

Als treinreizen niet mogelijk is, heeft reizen met een elektrische wagen onze voorkeur, waardoor vliegen beperkt blijft tot uitzonderlijke gevallen. Voor onvermijdbare vliegreizen kiezen we bij voorkeur voor rechtstreekse vluchten om CO2-uitstoot te minimaliseren, ook als dat meer centen kost. 

En uiteraard geven we ook voor lokale verplaatsingen, waar haalbaar, de voorkeur aan de fiets, openbaar vervoer, of carpooling.

3. Lokale initiatieven steunen

Gecertificeerde carbon credits aankopen doen we niet. We kiezen ervoor om onze negatieve milieu-impact uit te balanceren door te investeren in lokale natuurprojecten die niet alleen broeikasgasemissies compenseren, maar ook de lokale biodiversiteit ten goede komen en een maatschappelijke functie hebben.

Zo steunen we onder andere het bosbeheer van het Ettingebos in Oosterzele waar een van onze medewerkers ook actief betrokken is als vrijwilliger.

Eén bos gaat de planeet niet redden. Honderd bossen ook niet. Toch zit een duurzame filosofie ook in de kleine dingen. Daarom verlenen we graag onze ondersteuning aan lokale, vaak symbolische acties zoals bomen planten, die we graag onderdeel maken van onze teambuildingactiviteiten.

4. Evergreens: thuiswerken en verspilling vermijden 

Natuurlijk zijn er ook enkele klassieke ingrepen die jouw onderneming misschien vandaag ook al toepast: videocalls boven fysieke verplaatsingen, de mogelijkheid tot thuiswerken voor al onze medewerkers, en er simpelweg voor zorgen dat we geen brandstof of elektriciteit verspillen

Ook wanneer we externe activiteiten of evenementen organiseren, houden we rekening met duurzaamheid, onder meer door locaties te selecteren die vlot bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en/of het faciliteren van carpoolen.

Andere aandachtspunten zijn onder meer wegwerpmaterialen vermijden, en bewust kiezen voor vegetarische voeding en LEF-producten (Lokaal, Ecologisch & Fair-trade).

Onze op maat gemaakte kantoormeubels zijn afkomstig van circulaire materialen door lokale leveranciers. En onze bureaustoelen? Die kochten we tweedehands!

Tot slot laten we weinig of geen branded goodies of merchandising (stylo's, schrijfblokken, ...) maken. Want als het gaat om duurzaam ondernemen, maken alle beetjes het verschil.

5. B Corp-certificering

Net zoals onze klanten, willen we ook bij Mantis een duurzaam statement maken met een B Corp-certificering. Concreet ga je daarbij als onderneming vrijwillig een langdurig engagement aan met de non-profitorganisatie B Lab Europe om duurzaamheid te verankeren doorheen al je activiteiten

Elk bedrijf, groot of klein, kan een B Corp-label aanvragen. Gecertificeerde bedrijven moeten onder meer voldoen aan bepaalde prestaties op het vlak van goed bestuur, HR-beleid, milieuprestaties, transparantie in de waardeketen en sociale impact. 

Een B Corp-duurzaamheidscertificaat toont aan dat duurzaamheid jou menens is. Bovendien is het label ook erg interessant bij de keuze voor leveranciers.

Ook tastbare CO2-impact maken?

De uitdagingen op weg naar duurzaam ondernemen zijn voor elk bedrijf anders. Een productiebedrijf met meerdere sites en een grote energieafname heeft andere prioriteiten dan een KMO met 5 werknemers. Toch kan elk bedrijf op zijn manier impact maken, en weer anderen inspireren.

Wil je zelf aan de slag met duurzaam ondernemen? Of je huidige inspanningen kracht bijzetten met een duurzaamheidscertificaat? Vraag advies aan onze experts in groene energie en duurzaam ondernemen. Hoe we zelf groen ondernemen? Dat lees je hier.