Vandemoortele
Carbon Accounting

Vandemoortele zocht een tijdelijke projectmanager om een ambitieus energiemonitoring en carbon accounting en reporting project te leiden op groepsniveau. Dat draaide uit op een langetermijnsamenwerking.

OVER VANDEMOORTELE

Vandemoortele is een toonaangevende Europese voedingsproducent gespecialiseerd in bakkerijproducten, margarines, oliën en vetten. Het bedrijf levert producten aan retail- en foodservice-klanten wereldwijd.

DE UITDAGING

Kwantitatieve CO2-reductietargets realiseren

Vandemoortele zet vol in op duurzame ontwikkeling en engageert zich om zijn CO2-reductiedoelstellingen af te stemmen op het Klimaatakkoord van Parijs, volgens de richtlijnen van het Science Based Targets Initiative (SBTi).

Om kwantitatieve reductietargets na te streven, heeft Vandemoortele eerst een duidelijk beeld nodig van de huidige CO2-voetafdruk. Een complexe taak in een internationale organisatie met meer dan 30 productiesites in Europa.

Het bedrijf werkte eerst zelf een stapsgewijze aanpak uit op weg naar de volledige automatisering van energie- en CO2-datacaptatie. Eerste stap: een geïntegreerd monitoring- en beheersysteem implementeren op het groepsniveau.

Accurate meetgegevens moeten het mogelijk maken om nieuwe data-inzichten te verwerven, reductiestrategieën te implementeren, investeringen te plannen en duurzaamheidsdoelen op een effectieve manier te ondersteunen.

“Aan Mantis hebben we een down-to-earth partner die meedenkt op de korte en lange termijn. Pragmatisch, efficiënt en met technische expertise. Hun ervaring maakt het verschil, zowel strategisch als op het terrein.”

Marc Croonen
Chief Human Resources, Sustainability, EHS & Communication bij Vandemoortele

ONZE MISSIE:

Carbon accounting uitrollen op groepsniveau

Om het nieuwe managementsysteem uit te rollen, ging Vandemoortele op zoek naar een externe projectmanager. In Mantis Consulting vonden ze een partner met de ervaring en technische expertise om alles te coördineren.

Onze projectmissie is om de automatisering van carbon accounting stap voor stap te implementeren. Dit stelt hen in staat om energie- en CO2-data op elke site automatisch te meten, te verwerken en op een correcte wijze te rapporteren.

Strategische analyse en advies
Welk managementsysteem sluit het best aan bij de noden en de doelstellingen van de organisatie? Na een analyse van het softwarelandschap gaven we Vandemoortele advies over de meest aangewezen technologieën en tools.

Implementatie en coördinatie
Gefocust op de noden van Vandemoortele sturen we vandaag een multidisciplinair projectteam aan, verantwoordelijk voor de implementatie en coördinatie van het carbon accounting-project over tientallen Europese sites.

We adviseren de sites over strategie en implementatie, richten werkgroepen per site op, ontwikkelen werkpakketten, en coördineren het volledige monitoring- en carbon accounting-project over meer dan 15 productiesites in Europa.

ONZE AANPAK:

Ontzorging van strategie tot technische support

GHG- en ISO-conform
Ook dit project voeren we uit conform de vereisten van het GHG-protocol en ISO 14064 voor Carbon Accounting (Scope 1 en 2). Daardoor kan Vandemoortele nu naadloos rapporteren binnen het Science Based Targets Initiative (SBTi). 

Uniforme methodologie
We houden rekening met de interne richtlijnen en de voorkeuren van stakeholders met betrekking tot het dataformaat, de manier van gegevensinvoer en de tools die worden gebruikt voor datacaptatie en rapportage.

Expert ter plaatse
Door outsourcing van een expert op locatie, bieden we een onmiddellijk antwoord op strategische vraagstukken, maar ook op de nood aan snelle technische expertise. Onze man ter plaatse is het aanspreekpunt bij alle vragen en problemen.

DE RESULTATEN:

CO2-reductie door effectief carbon accounting

Implementatie van carbon accounting op +15 sites
Sinds 2021 implementeren we geautomatiseerd carbon accounting op meer dan 15 sites and counting. Het bedrijf zit zo op koers om via CO2-reductie een significante bijdrage te leveren aan hun duurzaamheidsdoelstellingen.

Inzicht in de CO2-emissie en het reductiepotentieel
Het energie- en CO2-managementsysteem laat hen toe om de uitstoot van broeikasgassen afkomstig van productieprocessen nauwkeurig te meten, te analyseren en te rapporteren – in een vlot auditeerbaar dataformaat.

Met data onderbouwde investeringsbeslissingen
Automatisch verzamelde energie- en CO2-data vertalen we naar high-level inzichten voor het management. Deze inzichten maken het mogelijk om onderbouwde investeringsbeslissingen te nemen op korte en lange termijn.


Samenwerking verlengd wegens succes
Doorheen de tijd bouwden we bij Vandemoortele heel wat bedrijfsspecifieke expertise op. Wat eerst begon als een tijdelijke consultancy-opdracht, mondde zo uit in een duurzame langetermijnsamenwerking die vandaag nog steeds loopt.

Daarnaast bieden we Vandemoortele technische ondersteuning rond EcoVadis, een extern platform voor duurzaamheidsbeoordelingen. Wij leveren onze praktijkervaring bij het invullen, indienen en opvolgen van de beoordeling.

▶︎ Samen tastbare CO2-impact realiseren?
De reis van Vandemoortele is een inspirerend voorbeeld van hoe visie, gecombineerd met het juiste partnerschap, kan leiden tot tastbare verandering. Zelf ook de CO2-voetafdruk van je onderneming meten én reduceren? 

Breng je voetafdruk in kaart

“Carbon accounting is ingewikkelde materie en vereist heel wat technische knowhow. Net dat is de grote sterkte van Mantis. Door hun ervaring zijn we zeker dat het project op elke site op een correcte manier wordt uitgerold.”

Rudi Ronneau
Group HSE Manager bij Vandemoortele