Lessons learned uit 3 reeksen Atelier Carbon Footprint in 2024

10 December 2024 CO2 Carbon footprint Duurzaamheid

Vorige week hebben we de laatste sessie van Atelier Carbon Footprint bij Voka Oost-Vlaanderen afgerond, na drie succesvolle opleidingsreeksen in 2024. Elke reeks bestaat uit vier intensieve sessies voor bedrijven die hun CO2-uitstoot onder de loep willen nemen. Dit was niet alleen leerrijk voor de deelnemers, maar ook voor ons, als vinger aan de pols van de trends en uitdagingen op het vlak van carbon accounting. Wat hebben we geleerd?

1. Scope 3 blijft de grootste uitdaging

De meeste bedrijven die we tijdens de sessies van Atelier Carbon Footprint hebben ontmoet, beschouwen Scope 3-emissies als hun grootste uitdaging.  Begrijpelijk, vanwege de complexiteit van het verzamelen van gegevens van leveranciers. Toch wordt het belang van het in kaart brengen van deze emissies vaak niet ingezien, zelfs al is dit essentieel voor een volledig CO2-rapportage en een correcte beoordeling van de impact van de onderneming op het milieu.

2. Gebrek aan standaardisatie hindert professionalisering

Vooral bij grotere bedrijven komt de rapportage vaak niet op een uniforme manier tot stand. Verschillende afdelingen of entiteiten gebruiken eigen systemen en methodes om de carbon footprint te berekenen, wat zorgt voor inconsistentie en soms zelfs tegenstrijdige resultaten. Dit gebrek aan centralisatie maakt de professionalisering van duurzaamheidsinspanningen uitdagend en leidt tot onbetrouwbare data en gemiste kansen voor verbetering.

3. De vragen van klanten worden steeds dwingender

Steeds vaker krijgen bedrijven klantenbevragingen over duurzaamheid. Waar de vragen eerst vrijblijvend waren, worden ze nu steeds dwingender. De bottom line is duidelijk: klanten verwachten niet alleen dat bedrijven voldoen aan bepaalde normen, maar ze willen ook resultaten zien. Dit stelt bedrijven voor de taak om niet alleen transparant te rapporteren over duurzaamheid, maar ook concrete acties op poten te zetten en meetbare vooruitgang te tonen.

4. Gebrek aan een geharmoniseerde aanpak werkt tegen

Met de overdaad aan duurzaamheidsframeworks en -afkortingen (EcoVadis, SBTi, CRSD, enzovoort) is het voor veel bedrijven lastig om de juiste keuzes te maken. Veel frameworks overlappen met elkaar, maar zonder een geharmoniseerde aanpak blijven de acties vaak onsamenhangend. Hierdoor ontbreekt vaak een duidelijke richting en blijft de impact beperkt. Het is dus belangrijk dat bedrijven verschillende duurzaamheidsinspanningen effectief combineren en hun aanpak stroomlijnen, zodat de resultaten daadwerkelijk meetbaar zijn.

5. Duurzaamheid wordt vaak bij bestaande taken gepusht

Duurzaamheidsdoelen worden vaak “bijgeduwd” binnen de bestaande werklast van medewerkers. Dit leidt niet alleen tot overbelasting, maar maakt het ook moeilijk om duurzame initiatieven serieus op te vatten. Het resultaat? Duurzaamheidsinspanningen worden vaak gezien als een onbereikbare Mount Everest in plaats van een stap-voor-stap te realiseren doel. De oplossing ligt in een gefaseerde aanpak die duurzaamheidsinspanningen behapbaar en concreet maakt.

6. Duurzaamheidscriteria winnen aan kracht bij aanbestedingen

Steeds meer bedrijven en overheden nemen duurzaamheid op in hun aanbestedingscriteria. Duurzaamheidsinspanningen kunnen dus nu letterlijk invloed hebben op het winnen van contracten. Dit geeft bedrijven een directe prikkel om te investeren in de verduurzaming van hun processen en systemen. Gestructureerde frameworks zoals de CSRD en CO2-prestatieladder worden hierdoor een belangrijk instrument in de strategische planning.

Ga zelf aan de slag met duurzaamheid en CO2-reductie

De afgelopen maanden hebben ons laten zien hoe bedrijven vaak worstelen met duurzaamheid, maar ook hoe ze concrete vooruitgang kunnen boeken. Wat opvalt is dat succes begint bij een duidelijke focus op prioriteiten, het harmoniseren van inspanningen en het inzetten van praktische oplossingen.

Ons advies? Zie duurzaamheidsinspanningen niet als een last, maar als een kans om ook jouw organisatie toekomstbestendig te maken. Door processen efficiënter te maken en kosten te besparen, maar ook door de juiste beslissingen te nemen voor later. Dit vereist de juiste expertise, maar ook een pragmatische aanpak. Het realiseren van meetbare resultaten begint altijd met kleine, doelgerichte stappen.

Vertel ons meer over jouw concrete uitdagingen. Praat met een expert.