Hoe je als productiebedrijf duurzame investeringen wél rendabel maakt

Ondanks de groeiende aandacht voor duurzaamheid, blijven veel Vlaamse productiebedrijven nog terughoudend als het gaat om groene technologie. Onzekerheid over de return-on-investment (ROI) vormt vaak een struikelblok. Onze energie-expert Bram De Keulenaere reikt je de juiste instrumenten aan voor een accurate ROI-analyse en een rendabele groene investering.

Vraag aan een ondernemer in de productie-industrie naar de grootste uitdagingen rond duurzaamheid en je hoort dezelfde antwoorden: hoge energiekosten, zorgen over rapporteringsverplichtingen, en de stijgende vraag naar duurzaamheidsdata in de toeleveringsketen. Maar ook: een gebrek aan inzicht in de rentabiliteit van groene investeringen op lange termijn.

Groene investeringen: kostenpost of slimme zet?

Volgens een rapport van de Nationale Bank van België (NBB) zien Belgische bedrijven verduurzaming eerder als een kostenpost dan als een strategische investering. Vooral in de productie-industrie blijven investeringen in groene technologie hierdoor vaak uit of worden ze beperkt.

Toch is het, met een energietransitie op volle toeren, cruciaal voor Vlaamse productiebedrijven om strategisch te investeren in efficiëntie en duurzaamheid, omdat het essentieel is voor het behoud van hun concurrentiekracht.

Onderzoek van KPMG toont aan dat duurzaamheidsinitiatieven niet alleen leiden tot hogere brutowinstmarges, maar ook bijdragen aan betere financiële prestaties en een strategisch concurrentievoordeel op lange termijn.

Duurzaamheid is bovendien steeds belangrijker in aanbestedingscriteria, zowel B2B als B2G. Het helpt je niet alleen om aan strengere regelgeving te voldoen, maar vergroot ook je kansen op nieuwe klanten en contracten. Door te werken met frameworks zoals de CO2-prestatieladder, EcoVadis of SBTi laat je zien dat je duurzaamheid serieus neemt en concrete stappen onderneemt.

Waar zit het probleem? En wat is de oplossing?

Vergroenen of niet? Uiteindelijk draait het om keuzes die bijdragen aan competitiviteit en een sterkere marktpositie. Maar daar heb je eerst accurate data voor nodig.

Geen accurate inzichten door versnipperde data

Vooral bij grotere bedrijven komt de rapportage vaak niet op een uniforme manier tot stand. Verschillende afdelingen of entiteiten gebruiken eigen systemen en methodes om de carbon footprint te berekenen, wat zorgt voor inconsistentie en soms zelfs tegenstrijdige resultaten. Zo is het moeilijk om met vertrouwen strategische keuzes te maken op de lange termijn.

Onvoldoende inzicht in Scope-3 emissies 

Een andere typische uitdaging is de inventarisatie van Scope 3-emissies, die een groot deel van de ecologische voetafdruk vormen. Die zijn lastig te kwantificeren, omdat ze afhankelijk zijn van gegevens uit de volledige waardeketen. Zonder betrouwbare data en tools is het moeilijk om een businesscase op te stellen die duurzaamheid koppelt aan economische waarde.

Maak de business case voor jouw organisatie

Een VLAIO vergroeningscan maakt het mogelijk om weloverwogen beslissingen te nemen over investeringen in vergroening of energiereductie.

De Vergroeningsscan geeft concreet inzicht in waar voor jouw onderneming de grootste duurzaamheidswinst te behalen valt. Deze scan, waarvan 85% wordt gesubsidieerd door VLAIO, is gericht op het in kaart brengen van:

  • Technologische optimalisaties in productieprocessen.

  • Kosteneffectieve alternatieven voor fossiele energiebronnen.

  • Mogelijkheden om operationele efficiëntie te koppelen aan emissiereducties.

Deze studie is geen uitgebreide energieaudit, maar richt zich op een specifieke technologie of installatie, of een bepaalde groep energieverbruikers. 

Samen met een erkende VLAIO-partner ontwikkel je een concrete businesscase voor de gekozen groene technologie, inclusief:

  • Schattingen van de kapitaal- en operationele uitgaven (CAPEX/OPEX)

  • Een berekening van de terugverdientijd en de interne rentevoet (IRR)

  • De impact op CO2-uitstoot en de potentiële voordelen van subsidies. 

Na afloop van je scan heb je een helder beeld van hoe een groene investering je concurrentiekracht versterkt en welke subsidies of financiële voordelen daarbij beschikbaar zijn, op alle niveaus. 

Je kan zelfs meerdere Vergroeningsscans aanvragen, afgestemd op specifieke technologieën of processen binnen je onderneming.

Mantis Consulting is een van de door VLAIO geselecteerde partners voor de Vergroeningsscan. Interesse? Contacteer onze energie-expert Bram.

Rendabel vergroenen? Grijp subsidiekansen waar ze liggen

Naast accurate data, kunnen ook premies en subsidies een wezenlijk verschil maken voor de rentabiliteit van jouw groene investering. 

Zo biedt de Vlaamse overheid diverse ondersteuningsmogelijkheden voor bedrijven die willen investeren in duurzaamheid. Denk aan subsidies voor energie-efficiëntie, innovatieve technologieën of andere groene projecten. Op de VLAIO-subsidiedatabank vind je een overzicht van alle beschikbare instrumenten rond duurzaamheid.

Laat je vooral goed informeren over de beschikbare premies en subsidies, op alle verschillende niveaus. Contacteer ons gerust voor vrijblijvend advies.

Je productiebedrijf vergroenen met impact? 

Schrijf je dan zeker in voor onze gratis ontbijtsessie “Je productiebedrijf rendabel vergroenen in 2025” op 23 januari 2025. Dit event is een initiatief van Mantis Consulting, Tax Square en Konnekto

Onze energie-expert Bram gidst je onder meer door enkele succesvolle cases van de VLAIO Vergroeningscan. Daarnaast geven Ruth DeVreese (Konnekto) en Kurt Haenen (Tax Square) je helder inzicht in voor welke subsidies je in aanmerking komt, en hoe je optimaal gebruik maakt van fiscale voordelen.

Meer info en meteen inschrijven? Reserveer hier jouw gratis plaats. Haast je wel, want het aantal inschrijvingen is beperkt tot 25 deelnemers.