De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht alle Europese bedrijven groter dan KMO’s om hun CO2-uitstoot in detail te rapporteren, in lijn met de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Tegelijk eisen niet alleen overheden, maar ook investeerders, leveranciers en klanten steeds vaker tastbaar bewijs van je duurzaamheidsinspanningen.
Waarom? Ook zij staan onder grote druk om hun eigen duurzaamheidsdoelen te behalen en verwachten dat ook jouw bedrijf daar actief aan bijdraagt. Transparante, nauwkeurige carbon accounting speelt daarbij een essentiële rol, omdat het vertrouwen geeft in de impact van je geleverde inspanningen en op die manier de basis legt voor verdere samenwerking.
Duurzaamheidsrapportage: intern of extern?
Het belang van transparante CO2-rapportage staat bij de meeste bedrijven niet meer ter discussie. Wel is de uitvoering nog vaak onderwerp van debat. Een van de belangrijkste knopen die ook jouw bedrijf moet doorhakken, is of je de capaciteit voor deze taak zelf intern opbouwt of juist kiest voor externe expertise. In de praktijk werkt een hybride aanpak het best.
De ideale balans: intern ownership, externe rapportage
Onze praktijkervaring leert ons dat de oplossing meestal ligt in een gebalanceerd model, waarbij je de verantwoordelijkheid voor reductiedoelstellingen intern neemt, en de (vaak complexe) berekening en rapportage van de CO2-uitstoot uitbesteedt aan een externe specialist. Dat is ook hoe veel bedrijven omgaan met hun financiële rapportage: het management stelt bepaalde doelen, terwijl de effectieve rapportage en alles wat daarbij hoort vaak in handen ligt van externe accountants.
Wat zijn de voordelen van een externe carbon accountant?
1. Optimale inzet van middelen
CO2-rapportage is veelal een jaarlijkse taak die slechts een beperkt deel van de tijd van een interne medewerker in beslag neemt. Het intern opbouwen van deze specifieke expertise kost wel heel wat tijd en middelen. Door de rapportering van emissies uit te besteden aan een expert, kan je interne middelen efficiënter inzetten, bijvoorbeeld voor strategische duurzaamheidsinitiatieven. Tegelijk ben je zeker dat het hele rapporteringsproces op een efficiënte en gestructureerde manier verloopt.
2. Altijd mee met de regelgeving
Carbon accounting vereist up-to-date kennis van de wetgeving en internationale rapporteringsstandaarden zoals ESRS, SBTi, GGP of EcoVadis. De meeste bedrijven missen de interne kennis om complexe normen correct te interpreteren en toe te passen, wat kan leiden tot een onnauwkeurige of onvolledige rapportage. Externe experts volgen deze evoluties op de voet en zorgt ervoor dat je rapportage voldoet aan de eisen van deze frameworks en dat je bedrijf klaar is voor verdere certificeringen en duurzaamheidsbeoordelingen.
3. Concreet en helder actieplan
Zonder de juiste interpretatie blijven de cijfers slechts data. Veel bedrijven worstelen ermee om carbon accounting ook effectief te vertalen naar concrete verbeteracties of een bredere, toekomstgerichte duurzaamheidsstrategie. Een externe specialist biedt een frisse blik op je emissies en processen en biedt inzichten die je CO2-uitstoot verlagen en tegelijk langetermijnwaarde creëren, van efficiëntiewinsten en kostenbesparingen tot een sterkere marktpositie.
Zelf aan de slag met carbon accounting?
Intern ploeteren of handig gebruik maken van de praktijkervaring van een specialist? De keuze is aan jou.
Met een team van ervaren CA-experts zorgen wij ervoor dat jouw CO2-rapportages niet alleen aan de wettelijke eisen voldoen, maar ook een startpunt vormen voor strategische inzichten, kostenbesparing en een onderbouwde visie op de toekomst van je organisatie. We nemen de volledige coördinatie op ons, zodat jij je kunt richten op andere prioriteiten.
Vraag advies aan een van onze experts over hoe je concreet aan de slag gaat met CO2-reductie. Of lees hoe we voedingsproducent Vandemoortele ondersteunen met carbon accounting op +35 sites en zo hun reductiedoelen helpen behalen.